Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Kirazlı Manastırı'nda 94 yıl sonra ilk ayin

Kirazlı Manastırı

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Zeytinliada'yı da gezdi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Erdek’e gelerek, “Kirazlı Manastırı”nda, yaklaşık 1 saat süren ayine katıldı. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi rahiplerinin de katıldığı ayinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Bartholomeos, “Mübadeleden 94 yıl sonra ilk kez burada ayin yapıyoruz. Bu nedenle tarihi bir gün yaşıyoruz” dedi. Önümüzdeki yıl, mübadele ile bu topraklardan, 94 yıl önce Yunanistan’a göç eden ailelerin akrabalarıyla, yaklaşık 500 kişilik bir grupla Kirazlı Manastırı’na gelerek, bayram düzenlemeyi planladıklarını açıklayan Bartholomeos, kendilerine ayin izni vermesi nedeniyle tüm yetkililere teşekkür ederken, şunları söyledi:
“Buraya üçüncü gelişim. Daha önceki gelişlerim, turist gibiydi. Ancak bugün, çalışma arkadaşlarımla gelişimin anlamı çok farklı. Dedelerimizin kurduğu bu tarihi mekana sonbahar duası etmek için geldik. Türkiye’de inanç turizminin gelişmesi gerekir. Bunun için de başta Kapadokya ve Trabzon’daki Sümela Manastırı olmak üzere önemli mekanlar vardı. Sümela Manastırı’nda 5 yıldır ayin yapıyoruz. İnanç turizminin gelişmesi için bu tarihi ve dini mekanlar mutlaka korunarak, daha iyi duruma getirilmeli.”

Kirazlı Manastırı’nı gezerken, çok bakımsız bulan Bartholomeos, “Böyle giderse birkaç yıl içinde buradaki tüm kalıntılar da ortadan kalkar. Bu mekana sahip çıkılmalı” diye konuştu.
ZEYTİNLİADA’YA ZİYARET
Ardından, Erdek’e gelerek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı tarafından karşılanan Bartholomeos, Zeytinliada ören yerini de ziyaret etti. Başkan Sarı ile birlikte adaya giden Fener Rum Patriği Bartholomeos, adadaki Meryem Ana Kilisesi ve vaftiz havuzuna da ilgi gösterdi. Adanın, inanç turizmi adına önemli bir merkez olabileceğine değinen Bartholomeos, daha sonra Ocaklar başta olmak üzere yöredeki Hıristiyan mekanlarını gezdikten sonra İstanbul’a döndü.
TGC BAŞKANI OLCAYTO DA MEKTUP YAZMIŞTI
Bu arada, yaklaşık iki yıl önce, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Başkanı Turgay Olcayto, önceki başkan Orhan Erinç ve Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç, TGC Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı ile birlikte adayı gezerek, kazı ekibi başkanı Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Nurettin Öztürk’ten bilgiler almışlardı. Daha sonra TGC Başkanı Turgay Olcayto, Bartholomeos’a mektup yazarak, Zeytinliada ören yerinin, başta Meryem Ana Kilisesi olmak üzere Ortodoks dünyası açısından önemli tarihi ve arkeolojik yapıtlara sahip olduğuna işaret ederek, ilgi beklediklerini bildirmişti. Bartholomeos, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konuya da değinirken, “Zeytinliada’yı uzun süredir görmek istiyordum. Nihayet bu fırsatı bulabildim” diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı